ACM wil rem op commerciële activiteiten nutsbedrijven

19-03-2015, bron: http://nu.nl/ondernemen/4014575/acm-wil-rem-commerciele-activiteiten-nutsbedrijven.html
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat er een rem moet komen op commerciële activiteiten van netwerkbedrijven, de beheerders van onze stroom- en gasnetten. De toezichthouder wil zo voorkomen dat deze nutsinstellingen via allerlei dochterbedrijven zaken ter hand nemen die net zo goed of beter door private ondernemingen kunnen worden gedaan. ACM ziet dat nu al vaak gebeuren.

Daarbij speelt dat netwerkbedrijven voordeel kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat ze vaak makkelijker en goedkoper geld kunnen lenen voor hun commerciële avonturen.

De reden is volgens de ACM dat er ook financiële risico's aan kleven, die ten koste kunnen gaan van de wettelijke taak van de netwerkbedrijven om het stroom en gas naar de consument te transporteren.

ACM-directeur Energie Remko Bos: "Als niet-rendabele investeringen moeten worden opgevangen uit de inkomsten uit de wettelijke taak, dan kan de leveringszekerheid in gevaar komen. Het is belangrijk dat we leren van wat we gezien hebben bij de woningbouwcoöperaties en dus is het verstandig een rem te zetten op risicovolle commerciële avonturen."

De toezichthouder doet overigens momenteel onderzoek naar mogelijke oneerlijke concurrentie van dochterbedrijf Allego van netwerkbedrijf Alliander. Allego levert laadpalen voor elektrische auto's.

Dit geldt natuurlijk ook voor innitatievn als: "Goede peer" en "Buurkracht"