Welkom bij Ealyze

Login
 

Wat zijn slimme meters?

Slimme meters zijn digitale gas- en elektriciteitsmeters die, vanuit de meterkast, het verbruik automatisch doorgeven aan netbeheerders zoals o.a. Stedin, Liander, Delta en Enexis. Uw klanten hoeven dus nooit meer zelf meterstanden door te geven. De slimme meter biedt u direct inzicht in het werkelijke energieverbruik van uw klanten. En dat inzicht kan u weer helpen om voor uw klanten energie te besparen.

Hoe kom ik aan data van slimme meters?

U kunt op verschillende manieren de beschikking krijgen over verbruiksdata van uw klanten. Allereerst via de leverancier. De leverancier is verplicht klanten met een slimme meter iedere twee maanden een update te sturen. Het gaat hierbij niet om gedetailleerde verbruiksdata, maar alleen om de standen om de twee maanden.

Ook kan data op locatie rechtstreeks van de slimme meter 'afgetapt' worden van de zogenaamde P1 poort van de slimme meter zelf. Maar hoe krijgt u dan op eenvoudige en betrouwbare wijze de data van verschillende locaties bij elkaar?

Wat kunt u met energiedata van de slimme meter doen?

  1. Nauwkeurige eindafrekeningen: Iedereen kent de problemen met het controleren van rekeningen van verbruiken van kleinverbruikaansluitingen. Data van de slimme meter zorgt er echter voor dat de energieleverancier voor uw klanten nauwkeurig jaar- en eindafrekeningen kan opmaken.
  2. Een slimme meter kan op afstand uitgelezen worden: Dit betekent dat uw klanten zelf geen meterstanden meer hoeven bij te houden en door te geven.
  3. Meer inzicht in verbruik: Partners met klanten met slimme meters hebben de beschikking over de dagelijkse 15 (elektriciteit)- of 60 minuten (gas)waarden. Hiermee kunt u de verschillende locaties van uw klanten met elkaar vergelijken (benchmarken).
  4. Gemakkelijker energie besparen: Met data van slimme meters krijgen u (en daarmee uw klanten) gedetailleerd inzicht in het dagelijkse energieverbruik. Deze informatie helpt u om voor uw klanten energie en dus geld te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld ontdekken dat er vreemd genoeg ’s nachts nog veel energie wordt verbruikt.
Klanten met een slimme meter betalen dezelfde tarieven voor meterhuur e.d. als voor de traditionele 'mechanische' meter. Als uw klanten eerder dan de landelijke uitrol een slimme meter wil laten plaatsen, dan vraagt de netbeheerder hiervoor een bescheiden eenmalige vergoeding ('prioriteitsplaatsing').

De oplossing

Heeft uw klant meerdere locaties, dan is er een oplossing. Ealyze leest alle slimme meters van uw klanten uit en levert de data collectief bij u aan. Hiermee heeft u de beschikking over gedetailleerde en gebundelde informatie.